Been there... seen them

Door Bietel, die hier al heel wat bandjes heeft gezien…

Op het podium van de Koornbeurs, zowel 'boven' als 'beneden', hebben inmiddels aardig wat bekende namen gestaan. Cabaret, schrijvers/dichters, en vooral veel bands - waaronder tot de verbeelding sprekende namen; recentelijk bijvoorbeeld zelfs Skyclad en jawel: Dead Moon, maar als we wat verder teruggaan... Doe Maar? Tuurlijk joh. Hadden we. Kwamen spelen tegen de gage zoals afgesproken voor het succes van '32 jaar', hun eerste hit. Claw Boys Claw? Meerdere malen bij ons gespeeld, de eerste keer toen hun allereerste plaatje net uit was (liepen ze te kijken of de platenzaak even verderop hun LP wel had!), de laatste keer toen ze halverwege het optreden ineens midden in de zaal een onverwacht akoestisch intermezzo deden.

De Tröckener Kecks hebben ook boven gespeeld, sterker, de voorlopers van de Elco [ onze geluidstechnici -red.] worden er nog wel eens gillend van wakker (van hun crew dan, niet van de band). Travoltas? Osdorp Posse? Stonden er! Voor de oudere kijkers, herinnert u zich Bad to the Bone nog? Ik heb ze gezien, ten tijde van hun eerste demo, in de kelder, zonder PA - en een jaartje later bliezen ze boven het dak er af, en in de rest van Nederland óók... Regiotoppers als de Suburbs worden ook regelmatig geboekt. Vooral leuk is het als een band door de programmeurs (de Freaky dus) wordt herkend als een band die 'verder gaat komen': zo stond Johan hier al toen ze nog Visions of Johanna heetten (en eigenlijk al gewoon Johan-muziek maakten) en The Ponies stonden hier toen ze nog als The Post door het leven gingen. Zo af en toe kwam er eens een Brits bandje langs voor de liefhebber, zoals the Green Hornets, Thee Cybermen, Sir Bald Diddley: en kijk - na hun optredens had de sixties-garagerock ook hier ineens een hoop meer liefhebbers. Wat zegt u? Nooit van gehoord? En de echt wéreldberoemde cellist Ernst Reijseger dan? Jahoor, die heeft óók nog niet zo lang geleden in de Koornbeurs-kelder opgetreden en dat scoort ook hoog als het gaat om de Koornbeurs als cultuurpodium, nietwaar?

Nou we het daar toch over hebben: Jules Deelder was bij ons reeds te gast toen zijn aucteurschap zich nog beperkte tot uitsluitend het op speedmetaltempo voordragen van eigen werk en zijn kop nog niet of nauwelijks op de TV was. (Het wordt een beetje 'grootvader vertelt' zo, maar vooruit.) Dat bij ons allemaal Grote Namen uit het cabaret hebben gestaan behoeft nauwelijks betoog, aangezien 't nog steeds toonaangevende Cameretten-festival in de Koornbeurs is begonnen. Freek de Jonge en Bram Vermeulen, samen Neerlands Hoop? Tot uw dienst, stonden er. Urbanus ook. Erica Terpstra in haar hoedanigheid van cabaretière ook nog, maar dat was ver voor mijn tijd. Herman Finkers, Brigitte Kaandorp, Hans Teeuwen, Paul de Leeuw, Hans Liberg, Theo Maassen: allemaal namen die hun bekendheid grotendeels aan Cameretten te danken hebben (wat niet zeggen wil dat die allemaal bij ons begonnen zijn overigens).

Gaan we weer over naar de categorie wereldklassebands: Lowlands-lievelingen De Bossen, uit Antwerpen, pakten de Koornbeurs ook al eens in (hun nieuwe plaat al gehoord?) en bij festivals als Corefest prijken ook vaak internationale namen op de poster, soms ook alleen binnen een bepaalde scene bekend, maar niet minder tof dat ze er staan.

Het hoeft trouwens niet altijd van ver te komen; Van Delftse bands die het een heel eind zouden gaan schoppen waren niet zelden de eerste verrichtingen te zien in onze kroeg. Neem nou Hallo Venray (deels Delfts ja); ik heb een video uit 1988 liggen waarop je ze 'boven' ziet spelen (toen het podium nog in de hoek van het disko-meubel stond). Paradogs en die andere band waar ondergetekende in speelde, the Ace-Tones (volgens de Oor-encyclopedie, 11e editie, de 'aanvoerders van een nieuwe generatie nederbeat'), zijn ook vaak het Koornbeurs-podium opgeklommen - eerst als beginnend bandje en later onder meer voor een paar plaat-presentaties - en tenslotte hun afscheidsoptreden. In een muzikaal geheel andere hoek, èn een volbloed Koornbeurs-band: Iceparty, een symfo/AOR-band die naar het scheen constant op toernee was in Tsjechië. En kom op, de Delftse winnaars van de Grote Prijs 2000, Incense: je dacht toch niet dat ze hier nog niet hadden gestaan? (Ja, dat je er niet bij was, omdat je nog niks over ze had gelezen in de Oor misschien, dat kunnen wij niet helpen...) I Against I al genoemd?

Erwin Nijhoff van de Prodigal Sons, Hallo Venray's Henk Koorn (solo en met De Abba's), Les Charmeurs (de band van Jan O. die eerder ook al met La Peste de boel kwam ontregelen) en verder nog Blue Guitars, surf van The Apemen, grof geschut van Brotherhood Foundation en oja: de band Grof Geschut ook: ze stonden er. In een wat grijzer verleden The Nozems, het Friese punkfenomeen Kobus Gaat Naar Appelscha en het daaruit voortgekomen Trio Hell (het optreden waarbij de zanger per abuis de bassist knock-out mepte), Jammah Tammah met z'n hele velen op het podium, het 'nog-nooit-samen-geoefend-maar-daar-gaan-we!'-freejazzcombo The Leicester Square Trio met de nu behóórlijk bekende drummer Jeroen Elfferich in de gelederen...

De gekste verhalen? Dat de legendarische Freaky-man Paulus serieus bezig was de Ramones te boeken èn dat we op een haar na Nirvana hadden staan, maar ach, je moet het zo bekijken: de volgende Nirvana speelt misschien binnenkort in de kelder, en de nieuwe Lucebert staat misschien straks in de Eetzaal.

Weet je wat? Kom maar eens kijken...

Inloggen ::